Det Finns Fortfarande Slaveri I Världen

Den som läser beskrivningen av min blogg ser att den främst ska handla om ”kändisar, film, mode och Hollywood”. Det är också det jag skriver mest om och är mest intresserad av, men jag är också människa. Ibland känner jag att jag måste ta upp lite mer allvarliga ämnen. Just nu känns det också mer angeläget än på länge att vara samhällstillvänd, när Europa står vid kanten av en flyktingkatastrof. Det är nog faktiskt en underdrift att säga att vi står vid kanten av en flyktingkatastrof – den är ju redan här även om vi varit sena med att reagera. Samtidigt finns det också en annan sak som händer sida vid sida med flyktingkatastrofen – människohandel.

I skuggan av flyktingkatastrofen så upplever vi också en ökning av människohandeln – även i Sverige. Dagens Nyheter skrev för ett halvår sedan om hur ensamkommande barn från Marocko kommer till Sverige och att många av dem sedan försvunnit från myndigheternas synfält. Barnen utnyttjas sedan till olika former av brottslighet, bland annat prostitution. Det är någonting som är väldigt svårt för polisen att utreda och det är sällan som någon fälls för människohandel i svenska domstolar – fastän ingen tvivlar på att det existerar och är ett riktigt problem. Jag kommer då direkt att tänka på Astrid Lindren, som en gång sade:

”Människorna är sådana vidunder i dag att jag har svårt att tycka om dem och det är ledsamt. Människan är inte direkt Guds avbild längre. Att de skjuter gatubarn i Brasilien håller mig vaken om nätterna.”

Riktigt så illa är det inte i Sverige, ännu. Men det är väl ingen som tvivlar på att dagens situation skulle bedrövat henne djupt?

Myndigheterna gör vad de kan, men det räcker inte utan vi måste alla ställa upp för att förhindra detta och hjälpa de som utsatts för det. Ideella organisationer som Frälsningsarmén finns där till exempel, och gör så gott de kan med begränsade resurser för att förhindra människohandel. En annan viktig organisation är ECPAT, som också förtjänar vårt stöd. Varje liten krona gör skillnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *