Historien bakom Hollywood-skylten

Det är många som har sett det här ikoniska landmärket i Los Angeles-stadsdelen Hollywood. Några av er kanske har haft chansen att se bokstäverna live, medan de flesta andra med all säkerhet har sett den i någon film eller i någon serie. Många vet att de står där och att den har använts på olika sätt genom åren, men det är kanske få som känner till bakgrunden till varför bokstäverna hamnade där.

Faktum är att det inte alls har att göra med filmer över huvud taget. Bokstäverna restes nämligen redan 1923 och syftet var att göra reklam för ett nytt bostadsområde som höll på att växa fram. Från början stod det inte ens Hollywood, utan Hollywoodland och när husen var klara så fanns det ingen anledning att behålla bokstäverna, så det fick helt enkelt stå och förfalla. Bokstäverna i sig är femton meter höga och nio meter breda, så det är inte små bokstäver som står där uppe i bergen.

hollywood

1949 hände dock något och man beslutade sig för att renovera bokstäverna och samtidigt ta bort de fyra sista. Skylten var också tidigare belyst av lampor, men på grund av kostnadsfrågor så valde man vid renoveringen att ta bort glödlamporna. Bevarandet av bokstäverna fortgår och de har genomgått en hel del renovering genom åren. Mest betydande var när bokstäverna byttes ut till stål från Australien för att säkerställa att bokstäverna skulle stå i flera år framöver. Det är idag en ikon i Hollywood, och det är knappast troligt att skylten kommer att vittra bort någon gång i framtiden. Den betyder helt enkelt för mycket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *